رونمایی از اپلیکیشن «عدالت همراه»؛ ارائه خدمات قضایی از طریق موبایل
مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه امروز با برگزاری نشستی آنلاین، از اپلیکیشن عدالت همراه رونمایی کرد. این اپلیکیشن در راستای هوشمندسازی قوه قضاییه راهاندازی شده است و دسترسی مردم به تمام خدمات قضایی را تسهیل میکند. قوه قضاییه پیشبینی میکند که استفاده از این اپلیکیشن بتواند مراجعهی حضوری در طول ماه را ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار نفر کاهش دهد.
به گفتهی رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه، دستگاه قضا راهبردهایی برای هوشمندسازی تعریف کرده است که شامل استفادهی حداکثری از فناوری برای تسریع خدمت به مردم، افزایش سرعت و دقت دستگاه قضا، کاهش خطای انسانی با استفاده از هوش مصنوعی و شفافیت و روان کردن فضای جامعه میشود. عیسی زارعپور با اشاره به ضرورت ارائهی خدمات قضایی بهصورت غیر حضوری با توجه به شیوع ویروس کرونا، گفت از اول دیماه، درخواست اعادهی دادرسی کیفری بهصورت الکترونیکی و غیر حضوری قابل انجام است. این خدمت تاکنون تنها در تهران ارائه میشد و مردم را از سراسر کشور به همین خاطر به پایتخت میکشاند. عیسی زارعپور همچنین از هوشمندسازی تطبیق اثر انگشت مندرج در کارت ملی مراجعهکنندگان به دفاتر قضایی در راستای کاهش جعل، از هفتهی گذشته خبر داد.
دریافت گواهی عدم سوء پیشینه بهصورت الکترونیکی میسر شد
در فاز اول راهاندازی، پنج خدمت از طریق این اپلیکیشن عدالت همراه ارائه میشود:
- قابلیت دیدن ابلاغیهها و دادنامههای دادگستریها
- پیگیری روال پروندههای قضایی، دیدن خلاصه آنها و اطلاعرسانیها
- نوبتدهی آنلاین از محاکم قضایی
- درخواست گواهی عدم سوء پیشینه (با داشتن کد ثنا)
- شرکت در نظرسنجیهای قضایی
در فاز بعدی قرار است سایر خدمات دستگاه قضا و در گام نهایی، خدمات سایر دستگاههای مرتبط روی پلتفرم موبایل قوه قضاییه قرار بگیرند.
برای دریافت خدمات قضایی بهصورت الکترونیک، افراد فعلا میتوانند کد ثنا را با مراجعهی حضوری به دفاتر خدمات قضایی دریافت کنند. البته احراز هویت آنلاین و ثبت نام الکترونیکی ۱۳ دیماه راهاندازی خواهند شد که نیاز به دریافت حضوری کد ثنا را برطرف میکنند.
قابلیت دیدن ابلاغیههای دادگستری باعث میشود اگر کسی از صدور ابلاغیه علیه خود خبر نداشته باشد، بتواند از این مسئله مطلع شود تا رأی غیابی برای او صادر نشود. رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه همچنین خبر از ابلاغ دستورالعمل نحوهی استفاده از سامانه ارتباط تصویری برای برگزاری جلسات دادگاه طی ماه آینده داد. البته زارعپور گفت برگزاری دادگاه آنلاین از منازل افراد اکنون در فاز آزمایشی قرار دارد و تنها در ۱۰ استان آزمایش شده است؛ اما تا پایان سال به کل کشور توسعه پیدا میکند.
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه در مورد میزان دسترسیهای اپلیکیشن عدالت همراه به گوشی افراد توضیح داد: «ما با اطلاعات موجود در گوشیهای تلفن همراه کاری نداریم و اپلیکیشن هم فعلا هیچ دسترسی خاصی از کاربران نمیگیرد؛ حتی اطلاعاتی که با رضایت خود ارسال میکنند. اما زمانیکه امکان برگزاری دادگاههای آنلاین فراهم شود، طبیعتا اجازهی دسترسی به میکروفن یا تصویر گرفته میشود؛ مگر اینکه کسی نخواهد از این قابلیتها استفاده کند.»
اپلیکیشن عدالت همراه در دو نسخهی اندروید و iOS از طریق درگاه ملی قوه قضاییه با دو نشانی eadle.ir و adliran.ir و تمامی فروشگاههای دانلود اپلیکیشن قابل دسترس است.