فروش ماسک و دستکش در داروخانهها آزاد شد
حسین صفوی، مدیر کل امور تجهیزات و ملزومات پزشکی اعلام کرد توزیع انواع ماسک و دستکش در داروخانههای کشور از امروز آغاز شده است. او دلیل این اتفاق را افزایش تولید ماسک، دستکش و اقلام حفاظتی مورد استفاده در بیمارستانها و مراکز درمانی عنوان کرد. او همچنین گفت تا پیش از شیوع ویروس کرونا در کشور، روزانه بین ۱۲۰ تا ۱۵۰ هزار ماسک و دستکش تولید میشد اما درحالحاضر روزانه دو میلیون ماسک صنعتی تولید میشود.
بعد از اعلام خبر شیوع ویروس کرونا در کشور، تقاضا برای خرید ماسک و محلولهای ضدعفونیکننده از سوی مردم در کشور افزایش پیدا کرد. تا جاییکه موجودی داروخانهها بعد از ساعاتی تمام شد و تهیهی اقلام بهداشتی به یکی از بزرگترین دغدغههای مردم تبدیل شد. هر روز اخبار مختلفی از احتکار ماسک و مواد ضدعفونیکننده در شهرهای کشور شنیده میشد و برخی افراد سودجو ماسکها وژلهای ضدعفونیکنندهای که از قبل خریداری کرده بودند را با دو تا سه برابر قیمت میفروختند.
بعد از این ماجرا فروش انواع ماسک در داروخانهها ممنوع شد و هیات امنای صرفهجویی ارزی در معالجهی بیماران اعلام کرد بعد از خریداری تمامی تولیدات ماسکهای شرکتهای ایرانی، آنها را برای توزیع رایگان بین خانوادهها در اختیار وزارت بهداشت قرار میدهد. بهعبارتی گفته شد خرید و فروش انواع ماسکهای پزشکی شامل ماسک جراحی (بنددار و کشدار)، فیلتردار، N95 و N99 توسط تولیدکنندگان، توزیعکنندگان، واحدهای صنفی، شرکتهای پخش دارویی ممنوع است و این اقلام تنها باید به هیئت امنای صرفهجویی ارزی وابسته به وزارت بهداشت فروخته شوند.
مدتی بعد محمدرضا شانهساز، رئیس سازمان بازرسی کل کشور اعلام کرد با افزایش تولید و واردات ماسک، ممنوعیت خریدوفروش ماسک در داروخانهها برداشته شده است. اما تا چندین روز از انتشار این خبر، گزارشها حاکی از این بود که هیچ اقدامی در راستای توزیع ماسک و دستکش در داروخانه ها انجام نشده است. همچنین گفته میشود ماسک و دستکش در ابزار فروشیها و سوپر مارکتها با قیمت بالایی فروخته میشود.
گزارشهای میدانی همشهری از داروخانهها در اوایل فروردینماه نیز حاکی از این بود که سهمیهی ماسک و دستکش داروخانهها بسیار کم است و در کمتر از یک ساعت تمام میشود. همچنین این اقلام بهجای عرضه در داروخانهها در بازار آزاد و سوپرمارکتها فروخته میشدند.
حال اما مدیرکل امور تجهیزات و ملزومات پزشکی میگوید مردم از امروز میتوانند ماسک موردنیاز خود را از داروخانههای سراسر کشور خریداری کنند. بهگفتهی او دو نوع ماسک در داروخانهها توزیع شده است؛ ماسکهای پارچهای نیمه صنعتی که تولید ایران هستند و ماسکهای سه لایه که از سایر کشورها وارد شدهاند.
در همین راستا محمدرضا شانهساز، رئیس سازمان بازرسی کل کشور نیز از افزایش ۱۰ برابری تولید ژل و محلول ضدعفونیکننده در کشور خبر داد. او در مورد افزایش ظرفیت تولید ماسک گفت:
تا پیش از بحران کرونا میزان تولید ماسک در کشور بین ۱۲۰ تا ۱۵۰ هزار عدد بود که حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد آن را نیز صادر میکردیم، درحالیکه پس از شیوع کرونا در کشور نیاز روزانه به ماسک جراحی به ۵ الی ۶ میلیون عدد رسید. امروز به ظرفیت تولید ۱/۵ میلیون ماسک رسیدهایم که عمدتا صرف بر طرف کردن نیازهای مراکز بهداشتی و درمانی میشود.
شانهساز در ادامه گفت تا پیش از شیوع ویروس کرونا در کشور، پارچههای لازم برای تولید لباسهای ایزوله وارداتی بودند و ظرفیت تولید بیش از دو هزار لباس ایزوله وجود نداشت؛ اما با کمک وزارت صمت، صنایع پتروشیمی و انرژی اتمی پارچهی مورد نیاز تأمین شد و اکنون لباسهای ایزوله با یک چهارم قیمت نمونهی خارجی در کشور تولید میشوند.
مقالات مرتبط:
بهگفتهی رئیس سازمان بازرسی کل کشور سال گذشته سه میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار ارز به سازمان غذا و دارو تخصیص داده شد بود که باتوجه به افزایش ظرفیت تولید داخل تنها از سه میلیارد دلار آن استفاده شد. بهگفتهی او در سال ۹۷، ۶۰ درصد از ارز تخصیص داده شده برای واردات داروی نهایی استفاده شد و در سال ۹۸ این رقم به ۴۰ درصد رسید، بهعبارتی در سال ۹۸، ۶۰ درصد ارز داده شده به سازمان غذا و دارو صرف واردات مواد اولیه مورد نیاز صنایع دارویی شد.
شانهساز در ادامه در مورد داروهای تجویزی بیماری کرونا اطلاعاتی ارائه داد. او گفت داروی اسلتامیویر که اکنون از پروتکل درمان بیماری حذف شده است، سالها است که در کشور تولید میشود، داروی فاویپیراویر که هنوز اثربخشی آن تأیید نشده است نیز در کشور تولید میشود و تا دو ماه آینده مشکلی بابت تأمین آن نیست، داروی ضدالتهاب اکتمرا نیز در کشور تولید میشود، مواد اولیه داروی رمدسیویر که اثربخشی آن تأیید نشده است نیز تا دو ماه دیگر در کشور تولید خواهد شد.
برنامههای آینده
دکتر گرجی، معاون پشتیبانی سازمان غذا و دارو میگوید در ماه اسفند سال گذشته ۱۴/۵ میلیون ماسک بین مراکز درمانی توزیع شده و در سه روز اول فروردین نیز ۱۵ میلیون ماسک بین مراکز درمانی توزیع شده است. او در ادامه از برنامهریزی برای دپوی استراتژیک ۶۰ میلیون ماسک خبر داد و گفت به همین منظور تولید ماسک جراحی از روزانه یک میلیون و ۲۰۰ هزار عدد به چهار میلیون عدد در روز خواهد رسید. او در مورد لباسهای ایزوله گفت:
با هماهنگیهای صورت گرفته با تولیدکنندگان ۶۰۰ هزار دست لباس ایزوله را تولید و توزیع میکنیم و طبق برنامههای صورت گرفته در آینده دپوی مناسبی از لباسهای ایزوله خواهیم داشت.